Еманюел Макрон има нов проблем, пише Politico“. Откакто спечели преизбирането през

...
Еманюел Макрон има нов проблем, пише Politico“. Откакто спечели преизбирането през
Коментари Харесай

Лагерът на Макрон се страхува от нова заплаха от изгряваща лява звезда

Еманюел Макрон има нов проблем, написа „ Politico “. Откакто завоюва преизбирането през 2022 година , главната му за лява плаха идва от крайнодясното Национално обединяване на Марин Льо Пен , което върви напред в социологическите изследвания. Но в този момент нов противник отляво на френската политика набира мощ.

Преди изборите за Европейски парламент през юни лявоцентристкият евродепутат Рафаел Глюксман съставлява евентуална сериозна заплаха за шайката на френския президент. Сега някои се питат дали наклонът на Макрон надясно, с цел да се опълчи на Националното рали, по въпроси като имиграцията и пенсионната промяна , му е коствало жизненоважна поддръжка отляво .

44-годишният Глюксман е член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент , прочут с акцията си по въпросите на човешките права . Филмов режисьор и наследник на изтъкнат мъдрец, той към този момент даде началото на изборната си кандидатура под цветовете на своята минипартия Place Publique .

Преди да се причисли към Европейския парламент, Глюксман работи като консултант на някогашния проевропейски президент на Грузия Михаил Саакашвили, който сега излежава присъда в пандиза и е приет в болница, и взе участие във въстанието на Майдана през 2013 година в Киев.

Високопоставен представител на партията „ Възраждане “ показа с „ Politico “ угриженост, че някои гласоподаватели , подкрепили Макрон в предишното, биха могли да видят „ сериозния и другарски надъхан “ Глюксман като приемлива опция , откакто поредност от рецесии удариха лагера на президента.

Пенсионната промяна от предходната година, която увеличи минималната възраст за пенсиониране, и законопроектът за имиграцията, който крайнодесните нарекоха „ идеологическа победа “, провокираха неодобрение в екипа на Макрон и отслабиха неговите леви позиции . Освен това държавното управление отстъпи на твърдолинейните консерватори по основни въпроси, в това число ограничение на достъпа до обществени помощи за нови имигранти и завършек на автоматизираното поданство по рождение , което провокира обществена рецензия от ляво насочени членове на кабинета.

Разочарование

Сега някои от предходните поддръжници на Макрон приканват за смяна. Бившият евродепутат от Зелените Даниел Кон-Бендит , досегашен покровител на Макрон, го назова „ отчаяние “ в изявление за Le Monde. Кон-Бендит, който поведе изборната листа на френските Зелени за Европейски Съюз до рекордните 20,9 % през 2009 година, упорства Зелените и социалистите да се обединят зад Глюксман . Подобен съюз, сподели той пред вестника, „ може да притегли всички вляво от Макрон “ .

Глюксман споделя доста полезности с Макрон, в това число поддръжка за по-голяма интеграция в Европейски Съюз и помощ за Украйна . Политически пълководец, непосредствен до френската Зелена партия, който получи анонимност, с цел да разиска сензитивен въпрос, акцентира, че предходният триумф на Зелените във Франция на европейските избори също е резултат от привличането на гласоподаватели , които са подкрепили центристите по време на президентските избори.

Понастоящем Глюксман е в най-хубавата позиция да притегли тези гласоподаватели, защото акцията на Зелените се счита за „ прекомерно фокусирана върху публични въпроси и будничество “ , с цел да завоюва огромна мощ, безапелационен беше стратегът. Той добави:

„ Ако Глюксман стартира да се издига в социологическите изследвания и да се конкурира с листата на Ренесанса, левите гласоподаватели може да се изкушат да се обединят зад неговата листа, с цел да глобяват Макрон. “

През 2019 година той получи разочароващите 6,2% от гласовете на изборите за Европейски парламент , завършвайки шести като цяло и трети измежду левите партии, макар че беше подсилен от френските социалисти.

В момента Place Publique на Глюксман е трети в анкетите и се чака да получи към 10 % от гласовете, надалеч зад крайнодесните и про-Макрон листи . Инерцията на неговата партия обаче притегли вниманието на социологите. Ето коментар по тематиката на Жан-Ив Дормаген, началник на социологическия институт Cluster17:

„ Ако Глюксман приключи с висок %, това евентуално ще значи, че Зелените ще са отпаднали. Ако приключи над 13 или 14 %, това също ще бъде за сметка на Възраждане. “

По думите му спомагателен спад в социологическите изследвания за президентския лагер може да докара до това крайнодесните да завършат с повече от 10 точки напред в нощта на изборите.

Пенсионната промяна , дебатът за имиграцията и неотдавнашната отбрана на Макрон на упрекнатата в обезчестяване на филмовата звезда Жерар Депардийо няма да оказват помощ на президента да задържи левите гласоподаватели на своя страна.

Може ли да е задоволително да забележим по какъв начин Глюксман изпреварва листата на про-Макрон ?

„ Рано е да се каже такова нещо “, счита Дормаген и прибавя:

„ Но това ще отнеме единствено смяна на 3 или 4 точки от единия лагер в другия. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР